Izpeljali smo zaključni dogodek EQPOWEREC

8. september 2016

 

Na konferenci o enakosti spolov v gospodarstvu različne javnosti podprle idejo o spolnih kvotah

 

Velika dvorana Fakultete za družbene vede je včeraj, 7. septembra 2016, združila pomembne predstavnike/-ce političnega in poslovnega sveta z enim samim namenom – spodbujanjem razprave o enakosti spolov v gospodarstvu. V organizaciji projekta EQPOWEREC, katerega koordinator je Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, smo na konferenci predstavili končne rezultate projekta, najboljše prakse iz Norveške ter ovire in priporočila za slovenske odločevalce na institucionalni in organizacijski ravni. Z uvodnimi pozdravi so konferenco otvorili dekan Fakultete za družbene vede, prof. dr. Rado Bohinc, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, vodja projekta EQPOWEREC, prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela ter namestnica veleposlanika Kraljevine Norveške, Kathrina Ramberg.

 

Svoje odzive na predstavljeni osnutek zakonodaje o ukrepih za uravnoteženo zastopanost žensk in moških v organih odločanja so z udeleženci delili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, prva premierka Republike Slovenije, poslanka in predsednica stranke Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, mag. Alenka Bratušek ter poslanka in predsednica stranke Nova Slovenija, Ljudmila Novak. Podporo t.i. ženskim kvotam je izrazila tudi častna sponzorka projekta, ministrica dr. Anja Kopač Mrak, ki je jasno poudarila, da “ni več vprašanje kdaj, ampak kdaj, če ne zdaj.” Uspešni menedžerji in menedžerke iz poslovnega sveta, prejemniki/-ce nagrad »Managerkam prijazno podjetje«, so predstavili/-e svoje izkušnje z uravnoteženimi vodstvi po spolu v organizacijah Plastika Skaza, Swatycomet in Petrol Energetika. Kadrovski strokovnjaki in strokovnjakinje so, na primerih uspešnih slovenskih podjetij Krke, Adrie Mobil in Halcoma, ponazorili, katere kadrovske prakse s področja enakosti spolov so uspešne. Na vprašanje, zakaj je pomembno spodbujati študentke na njihovi karierni poti že v času študija, so odgovarjale mag. Anja Strojin Štampar, članica uprave SDH, mag. Sonja Klopčič, pionirka podjetništva in nagrajena inovatorka ter Maja Dizdarević, vodja Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

 

Na dogodku so svoje dragocene izkušnje z udeleženci delili tudi ugledni norveški strokovnjaki in strokovnjakinje iz BI Norveške poslovne šole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objave v medijih:

 

STA: 

https://www.sta.si/2301470/prispevek-projekta-eqpowerec-tudi-razprava-o-zenskih-kvotah-v-gospodarstvu#mtkeywords=FDV

https://www.sta.si/2301357/kopac-mrakova-za-siroko-druzbeno-soglasje-o-ukrepih-za-enakost-spolov#mtkeywords=FDV

 

Delo:

http://www.delo.si/gospodarstvo/kariera/zenske-smo-pogumnejse-in-iscemo-izzive.html#/mtkeywords=fakulteti%20za%20dru%C5%BEbene%20vede,FDV

 

Ostali:

http://tax-fin-lex.si/Home/Novica/8094#mtkeywords=fakultete%20za%20dru%C5%BEbene%20vede

http://www.insolvinfo.si/DnevneVsebine/Novice.aspx?id=177358#mtkeywords=Fakultete%20za%20dru%C5%BEbene%20vede

 

Dogodki

Facebook